top of page

Klart du kan tapetsere!


Jeg bare elsker tapet, og har tapet i nesten alle rom i huset mitt. Jeg blir glad av tapet, og det skaper et helt unikt utrykk på veggen din. Vegrer du deg mot å tapetsere? Ikke gjør det, vi hjelper deg! Dette innlegget er skrevet av vår Kuling-medarbeider, Therese Victoria Jøsok :)

Hos Kuling fører vi tapet fra Borge, Cole&Son, Fantasi, Storeys og Casadeco. Kom innom og se! :)

Det finnes ulike type tapeter, og du kan få alt fra papir til eksklusiv silke, altså tapet i alle prisklasser! Vi kan dele tapet inn i tre hovedkategorier. Avhengig av hvilken bakside eller stoff de er laget av.

Papirtapet er som navnet tilsier, laget av papir. Denne typen tapet trenger litt mer forarbeid for å få et fint resultat. Papirtapet må også våtes på baksiden før man limer dem på veggen. Uttrykket er oftest helt matt.

Fibertapet er den enkleste tapettypen å tapetsere, smør lim på veggen og heng deretter tapet opp. Fibertapet er en moderne tapettype, er tykkere enn papirtapeten og lettere å jobbe med. Mange av tapetene som blir solgt i dag, har en fiberbakside. Alle ruller er merket med symboler, slik at det skal være lett å finne ut hvordan den skal legges og behandles. Under ser du hva slags symboler som kan stå på rullene.

Vinyltapet, har ofte har en fiberbakside. Dette er en slitesterk tapet i et mer plastlignende materiell. Denne tapettypen er god å jobbe med. Vinyltapet har et mer skinnende uttrykk.

Det finnes tekstiltapet, silketapet, stråtapet og strietapet.

Hvordan gjør jeg det?

Skal du fjerne gammel tapet, har jeg noen tips. Riv av det du greier med hendene. Prøv først ovenfra og ned, eller under fra og opp. Mange gamle tapeter er av typen papir, og ikke lett å rive av dessverre. Da kan det være lurt å prøve en tapetsteamer som du kan få leid hos oss på Kulin. Eller du kan prøve varmt vann, bruk en svamp og ta rikelig med vann på. La det stå 10min før du prøver å skrape den av med egnet verktøy. Føler du at dette er for mye arbeid, kan du bruke en veggfornyer. Denne finnes i to forskjellige tykkelser og kan være et supert hjelpemiddel. Veggfornyer er en tykk tapet som du kan lime over eksisterende tapet, og vips har du en ny slett vegg. Får du av øverste laget på tapeten, kan du grunne med heftgrunn og tapetsere over. Er veggen slett og fin kan du også tapetsere rett oppå den gamle tapeten. Har du glassfiber strie eller miljøtapet, må du helsparkle, eller du kan prøve recover, som er den tykkeste av veggfornyer. Husk at underlaget må være rent, tørt og glatt før du begynner på tapetseringsjobben.

Legger ved noen linker til hva slags tapet du kan finne i butikken. Mye lekkert fra høstens nyheter. Her er noe for enhver smak. God fornøyelse!

https://www.wallpapermatch.com/no/om-oss/

http://www.fantasi.no/

http://www.storeys.no/

https://www.cole-and-son.com/en/

Verktøy

Her er en liste over nyttige verktøy du trenger for å tapetsere.

- Gardintrapp

- Tapetspade/tapetbørste

- Vater og snor m/lodd eller laservater

- Bøtte med varmt vann og svamp

- Skarp tapetkniv

- Stor sparkelspade

- Saks

- Rull og kost til lim

- Godt arbeidslys

Jeg liker best å tapetsere alene, men det kan være nyttig med noen hjelpende hender. Vær alltid nøye med den første lengden, er den første lengden skjevt satt opp, blir skjevheten mer og mer synlig lenger ut på veggen. Det er på første lengde du legger grunnlaget for hvordan det ferdige resultatet blir. Begynn alltid å tapetsere inntil et hjørne og fortsett rundt rommet. Husk også å skjære i alle hjørner slik at du slipper "strekk i tapeten" etterhvert som tiden går..

Trenger du en pause i arbeidet når du har begynt, vent til du er ved et hjørne og ikke stopp midt på veggen. Da er det lett å få en stygg kant på tapeten. Noen tapeter trenger mer lim enn andre, her må du bare prøve deg frem. Vask og tørk av lim som du søler med det samme. Tørket tapetlim blir gul og etter hvert brun, og er vanskelig å få vekk. Ønsker du ikke å gjøre jobben selv, kjenner vi mange flinke håndverkere som kan ta på seg oppdraget. Ta kontakt med oss i butikkene, eller post@kuling.no

Synes du det er vanskelig å beregne hvor mye tapet du trenger?

Da kan denne tapetkalkulatoren være til nytte!

Håper dette ga litt inspirasjon til å fornye veggene dine!

Nedenfor ser du bilder av våre tapetavdelinger - i Ulsteinvik og Fosnavåg. Velkommen!

Hilsen Therese Victoria // Kuling

Kilder: Wikipedia, Ifi.no, nrk.no, borge.no, storeys.no. fantasi.no

#Tapet

bottom of page